Tároljuk az esővizet a természet és az emberek védelmében

2022. 06. 23.


Mindig egy lépéssel előrébb: A Stormbrixx ellenőrzés alatt tartja az esővizet

Egyre összetettebb vízelvezetési koncepcióra és megoldásokra van szükség a mind inkább szélsőséges időjárási körülmények miatt. Az esővíz átmeneti tárolása és ellenőrzött módon történő elvezetése olyan kihívást jelent, amelyhez megbízható partnerre van szükség. Az ACO pontosan az ilyen feladatokhoz fejlesztette ki a Stormbrixx rendszert, amely az igényeknek megfelelően rugalmas és nagy teljesítményű is egyszerre. Több év fejlesztési munka eredményeként a Stormbrixx HD, illetve SD változata minden alkalmazást lefed.

Összegyűjtés, tisztítás, tározás és visszajuttatás – az ACO így foglalja össze a felszíni vizek kezelésének folyamatát. Ezen állomások mindegyikének fontos szerepe van a vízelvezetés sikeres megvalósításában. Amikor váratlanul nagy mennyiségű csapadékvíz jelentkezik, akkor jut feladathoz a rendszerlánc harmadik, illetve negyedik lépcsőfoka. Ekkor mutatja meg tudását az ACO Stormbrixx. A szikkasztórendszer visszatartja a vizet, amit fokozatosan enged vissza a talajba, elősegítve így a talajvíz töltődését. A Stormbrixx nemcsak funkcionális feladatot lát el, környezetvédelmi szempontból is fontos szerephez jut azáltal, hogy a vizet visszajuttatja a természetbe. „Ez a technológia már 2012-ben is forradalminak számított az esővíz kezelésében. Most viszont a bevált rendszert egy újabb szintre emeljük” – mondta Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. SWM menedzsere.

Bevált technológia megújítva

A Stormbrixx tározó- és szikkasztórendszerrel az ACO egy moduláris megoldást kínál, egy olyan rendszert, amely képes a víz tározására és visszajuttatására. Az ACO Stormbrixx építőelemes csapadékvíztározó rendszer innovatív és optimális megoldás szikkasztó- és/vagy tározótartályok kialakítására. Szikkasztás esetén az összegyűjtött és megtisztított esővíz a geotextíliával burkolt tartályba jut, majd a talaj szikkasztóképességétől függően elszivárog a talajvízbe. Ezen a módon hozzájárul a talajvíz újratermelődéséhez. A rendszer három alapelemből áll: a tartályalapelemből, oldalfalakból és az oszlopfedőkből. A rendszer elemei kötőanyag nélkül csatlakoznak egymáshoz, és ún. téglakötésben történő szerelés esetén az egész rendszer egy egységes, masszív tartályt képez. Összehasonlítva a hagyományos kavics-cső szikkasztórendszerekkel, a teljes rendszer telepítéséhez töredéknyi idő szükséges. A Stormbrixx immár két különböző változatban kapható. A korábban megjelent, főleg nehéz teherforgalomhoz ajánlott HD mellett elérhető a személygépkocsi és eseti nehézterhelésre kifejlesztett SD verzió is.

Termékelőnyök

A Stormbrixx SD újrahasznosítható polipropilén anyagból készül, amely robusztus és korróziómentes alapot biztosít a tartós vízelvezető rendszer számára. A rendszer alapelemeit egyszerűen csak egymásba kell kattintani. Jelentősen kevesebb a szerelési idő a hagyományos rendszerhez hasonlítva. A funkcionális kialakítás és az intelligens csatlakozórendszer kombinációja könnyű kezelhetőséget és gyors telepítést tesz lehetővé. Egyszerű kezeléshez és szállításhoz optimalizált kivitelezés jellemzi a Stormbrixx rendszer elemeit. „Az alapelemek tökéletesen egymásba illeszthetők, ezért szállításnál jelentősen csökkenthető a térfogat. A hagyományos rendszerekhez hasonlítva nagyjából negyedakkora helyet foglal el az ACO terméke, amely egyben a szállítási költségek optimalizálását és a széndioxid-kibocsátás csökkentését is lehetővé teszi” – tette hozzá Dobos István a rendszer előnyeit bemutatva. A téglakötésbe szerelt blokkok adják a rendszer stabilitását és erejét. A rendszer felhasználóbarát és könnyen átjárható, azaz akár ellenőrző kamerát, akár nagynyomású tisztítóegységet kell bevezetni, ez egyszerűen megoldható.

ACO Q-Brake Vortex áramlásszabályozó

Előfordul, hogy a csapadékvizet a közműhálózatba szeretnénk juttatni. Ekkor jut fontos szerephez az ACO Q-Brake Vortex áramlásszabályozó. A rozsdamentes acélból gyártott egység mindig az adott projekt egyedi specifikációja szerint készül. Az ACO Q-Brake Vortex az aknában kialakuló vízoszlopnyomás hatására spirálpörgést hoz létre a szerkezeten belül. A csapadékvizet ezután előre meghatározott, szabályozott sebességgel engedi csak a közműhálózatba. Ellentétben több hagyományos módszerrel, az ACO Q-Brake Vortex kevésbé hajlamos az eltömődésre, és lehetővé teszi a nagyobb áramlást alacsonyabb vízoszlopnyomás esetén is.

Weboldal: Az ACO SWM filozófiájáról és a kapcsolódó termékekről részletes információ itt érhető el: https://www.aco.hu/aco-csapadekviz-gazdalkodas

ACO Kereskedelmi Kft.

Forrás: Kendel Közösség Magazin, 2022. júniusi szám

Vissza a hírekhez

A TOVÁBBIAKBAN KÉRJÜK, FORDULJANAK BIZALOMMAL KOLLÉGÁINKHOZ A KÖVETKEZŐ ELÉRHETŐSÉGEIKEN:

Szolnoki Tamás Kereskedelmi vezető

E-mail:
Mobil: +36-30/486-5815
Telefon: +36-22/200-360 / 303-as mellék

Berényi Gabriella Kiemelt építőanyag szakértő

E-mail:
Mobil: +36-30/719-5929
Telefon: +36-22/200-360 / 312-es mellék

Kecskés Péter Kiemelt építőanyag szakértő, telephelyvezető

E-mail:
Mobil: +36-30/939-0599
Telefon: +36-22/200-360 / 312-es mellék