Energiahatékony lakóépületek hőszigeteléssel

2022. 06. 23.


A hőszigetelésről való gondolkodás régen és ma

Alig két-három emberöltő alatt sokat változott a hőszigetelésről való gondolkodás. Eleinte a hőszigetelés legfontosabb funkciójának az épület állagmegóvását tekintették. A hetvenes évek olajválsága, s a vele emelkedő energiaárak fordították először a figyelmet a költséghatékonyság felé. A kétezres évek elején szembesültek sokan azzal, hogy az energiaellátás nem magától értetődő, főleg, ha a felhasznált energia 70-80%-a importból, akár politikailag labilis területekről érkezik. Ma pedig a klímaváltozás évről-évre saját bőrünkön érezhető hatásai hozták be a hőszigetelési szempontok közé a környezettudatosságot.

Miért hőszigeteljünk?

Az otthonok fűtése a magyar háztartások energiafelhasználásának 50-70%-át teszi ki. Így magától értetődik, hogy az egyre növekvő energiaárak miatt többen fordulnak olyan megoldások felé, ami az épületek energiahatékonyságát növeli. Az egyik ilyen, megtérülést eredményező energiahatékonysági fejlesztés az épületek szigetelése. A hőszigetelésre fordított költségek megtérülnek, értékesebb lesz otthonunk, és a fűtésre, vagy épp hűtésre fordított költségek is jelentősen csökkennek.

Energiahatékonyság hőszigeteléssel – mutatjuk, miért és hogyan
Közel Nulla – Austrotherm VLOG

Az Európai Unió közel nulla energiaigényű épületekkel veszi fel a harcot a klímaváltozás ellen. Az üvegházhatást növelő széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében 2016. és 2021. között öt fokozatban szigorították, szigorítják az új és a jelentősen felújított épületekre vonatkozó energetikai követelményeket. Így 2022. július 1-től már Magyarországon is csak az az épület kaphat használatba vételi engedélyt, mely megfelel a közel nulla szintnek.

A változásokra időben kellett felkészülni. Ezt segítette elő az Austrotherm Kft. két éve indult rövid, a végfelhasználók számára is könnyen érthető kis videós bejegyzéseivel a hőszigetelés témakörében. A „Közel Nulla Vlog" sorozat nulladik része a követelmények változását vázolta, majd az első rész a hőszigetelés megtérülését tárgyalta. Az újabb vlog-bejegyzések pedig nem csak az egyes termékek tulajdonságait, hanem alkalmazásuk részleteit is bemutatták.

Most jött el az ideje, hogy az eddig alkalmazott formát megújítsák, és a korábbi „beszélő fejek" stílusú vlogokat mini előadásokra bővítsék. A rövid, 3-5 perces prezentációk továbbra is közérthető nyelven szólnak a hőszigetelési kérdésekről, de most már vetített, képes előadások formájában jelennek meg. A videók megtekinthetők az Austrotherm honlapján, ahol rendszeresen új előadásokat tesznek közzé. A legfrissebb, 25. bejegyzés a különböző hőszigetelő anyagok egészségre kifejtett hatásáról beszél.
Austrotherm Közel Nulla vlog
https://www.austrotherm.hu/tudastar/vlog

Forrás: Kendel Közösség Magazin, 2022. júniusi szám

Vissza a hírekhez

A TOVÁBBIAKBAN KÉRJÜK, FORDULJANAK BIZALOMMAL KOLLÉGÁINKHOZ A KÖVETKEZŐ ELÉRHETŐSÉGEIKEN:

Szolnoki Tamás Kereskedelmi vezető

E-mail:
Mobil: +36-30/486-5815
Telefon: +36-22/200-360 / 303-as mellék

Berényi Gabriella Kiemelt építőanyag szakértő

E-mail:
Mobil: +36-30/719-5929
Telefon: +36-22/200-360 / 312-es mellék

Kecskés Péter Kiemelt építőanyag szakértő, telephelyvezető

E-mail:
Mobil: +36-30/939-0599
Telefon: +36-22/200-360 / 312-es mellék