A csatlakozó szivacscsík

2022. 08. 22.Az ördög a részletekben rejlik tartja a mondás. Nemcsak az ördög, hanem sokszor a lényeg is a részletekben rejlik. Nincs ez másképp a gipszkarton szerkezetekkel sem!

A gipszkarton önmagában csak egy építőanyag, de további szerkezeti elemekkel összeépítve már egy komplett rendszerről beszélünk. Egy sokak által ismeretlen, vagy nem fontosnak tartott szerkezeti elem szükségességére szeretnék rámutatni.

Ez nem más, mint a Szigetelő szivacscsík.

Gyártói megfogalmazásban: Habosított, egyik oldalán öntapadó (3 mm vastag) szigetelő szivacscsík, melynek használata biztosítja a gipszkarton profiloknak a környező épületszerkezethez történő rugalmas kapcsolódását.

Munkám során sokszor tapasztalom, hogy vásárlóink nem ismerik vagy nem tartják fontosnak ennek beépítését, mondván úgysem látszik, megáll ez nélkül is a fal. Ez mind igaz, de amint a leírás tartalmazza rugalmas kapcsolódást biztosít a meglévő falszerkezet és a gipszkarton szerkezet között. Nem mindegy, hogy az épület mozgása során - a sok idő, energia és pénz rááldozása után - a fal vagy mennyezet megrepedezik, amit véglegesen nem is lehet majd megjavítani, mert újra és újra előjön ez a hiba. Mindezt a kellemetlenséget a szigetelő szivacscsík elhelyezésével megelőzhetjük!

A szivacscsíkot a környező épületszerkezethez történő rögzítés során kell felhasználni, az úgynevezett körítő profilokhoz. Ez lehet válaszfalnál az UW és CW, tetőtér és mennyezet esetén a UD és CD profilok, de alkalmazni kell a fa tartószerkezet esetén is!

További fontos tulajdonsága – mint ahogy a megnevezéséből is látszik – a hő- és hang-szigetelés. A szivacs szerkezetéből adódóan a fal által vezetett akusztikai rezgéseket is csillapítja! Tetőtérben történő hőszigetelő héjazat esetén is megakadályozza a csatlakozó falszerkezetből irányuló fém vázprofil áthűlését, ezzel megakadályozva a páralecsapódást.

A szivacscsík, minden a kereskedelemben kapható profil méretéhez passzoló szélességben kapható, úgymint 30, 50, 70, 95 mm szélességben.

Konklúzió: A csatlakozó szivacscsík, talán mégsem az ördögtől való dolog!

Szalay Péter
építőanyag szakértő – Kendel Építőanyag Kereskedés

Vissza a hírekhez