30 évesek lettünk - Kaszti Tamás ünnepi beszéde

2021. 10. 02.

Köszöntő


Tisztelt Vendégeink, Kedves Barátaim!

Elérkezett a nap amikor a Kendel Kft. 30. születésnapját ünnepelni gyűltünk össze. Mindenkinek köszönöm, hogy megtisztelt bennünket jelenlétével, osztozik örömünkben. Köszönöm a munkatársaimnak és minden közreműködőnek, hogy az elmúlt hónapok kemény munkájával megszervezték ezt a rendezvényt.

Hol is kezdjem, talán az elején. Kicsit furcsa érzés visszaemlékezni a kezdetekre, azokra az érzésekre, amiket akkor éltünk át. Furcsa azért, mert manapság sokszor úgy gondolom, hogy mindig is rendelkeztem azzal a tudással az élet dolgairól, ami szerint ma élek. Pedig nem így van.

A rendszerváltás elején érett meg a gondolat, saját céget alapítani. Előtte számos vállalkozást próbáltunk ki a csigatenyésztéstől, az anyakocák tartásán át a salátabárig.

1991-ben egy baráti találkozón fiatal, őszinte lelkesedéssel beszéltünk a lehetőségekről, mámorosan ízlelgettük, ismételgettük a varázsszót: viszonteladó!
Egy hónappal később megszületett a Kendel Bt.

Akkoriban sok vállalkozás indult, eltérő filozófiával. Azt hittem, hogy a tisztességről mindenki egyformán gondolkodik, hát nem így volt. Rögtön az elején a lendület mellett, jöttek a nehézségek, annyi adósságot szedtünk össze, hogy még 2012-ben is érezhető volt a hatása.
Megtanultuk, hogy az árbevétel nem azonos a haszonnal, az árrésért nem kockáztathatjuk a termék beszerzési árának kifizetését.
Elmondhatom, a nehéz helyzetek ellenére, álmatlan éjszakák után, minden kötelezettségünket teljesítettük, körültekintő munkával elértük, hogy 1998 óta az összes kifizetetlen kintlévőségünk nem éri el az 5 millió forintot.
Többször tanácsolták, hogy „döntsem be” a céget és csináljak másikat, ez így szokás, és megszabadulsz az adósságoktól.
Ez elképzelhetetlen volt, hiszen akkor a Kendel mindennél fontosabb volt számomra.
Szóval megtanultuk a leckét, csak egy kicsit sokba került.

Minden nehézség ellenére fejlődtünk. A megrendelő irodából telep lett, folyamatosan új munkatársakkal bővültünk és erősödtünk. 2004-ben értük el az akkori csúcsot, 12 kolléga és több, mint 600 milliós árbevétel.
Aztán jött az építőipar hanyatlása, igyekeztünk minden tudásunkat, elszántságunkat összeszedni, hogy talpon maradjunk.
2009-ben értük el a mélypontot, kevesebb, mint 300 milliós árbevétellel, ekkor felmerült a cég eladásának gondolata, kézbe is csaptunk, de a vevő visszalépett.
2010 elején három megmaradt munkatársammal, nagy sóhajjal, nekifogtunk az újjáépítésnek. Akkoriban négy „asztalom” volt, és legalább 10 munkaköröm. Délelőtt értékesítettem, délután iktattam, számlákat rögzítettem és utaltam, intéztem a marketinget, a beszerzést, ha kellett targoncáztam és rakodtam.
Olyan volt, mint az elején.

10 hónap kemény közös munka után már érezhető volt a fejlődés.  
Évről-évre erősödtünk és bizakodóan néztünk a jövőbe, egyébként, ahogy ezt mindig is tettem és teszem ma is.
2014-től felgyorsult a növekedés, új munkatársakkal bővültünk, új jelenségeket tapasztaltunk, amiket másképp kellett értelmeznünk, mint korábban. El kellett fogadnom, hogy az építőanyag értékesítőnek nincs építőipari szakmai végzettsége, jó esetben van a kereskedelemben eltöltött előélete. Az építőipari tudás hiánya és a munkaerőpiac kinyílása magával hozta a fluktuációt, amit korábban soha nem tapasztaltunk.

2016-ban elindítottuk történetünk legnagyobb fejlesztését.
Építő Központunk (leánykori nevén Tudásközpont) tervezésével megkezdődött az a folyamat, aminek eredményeképpen megvalósult létesítményünk, és most szemtanúi lehetünk.
Ez a munka elképesztő energiákat igényelt minden tekintetben, és mindenkitől.
Én a beruházás kézben tartása és egyidőben számos kivitelezési munka mellett, „kikerültem” a Kendel közvetlen irányításából. A Kendel építőanyag „spontán önjáróvá” vált.
A növekedés, az építőipar fellendülésével párhuzamosan nagy feladatokat rótt munkatársaimra, árbevételünk 2019-ben már meghaladta a 800 milliót.
Ebben az időszakban vált egyértelművé, hogy a Kendelnek önálló vezetésre van szüksége.
Az 1993-ban megalapított Klaszbau Kft, amely tervezéssel és generálkivitelezéssel foglalkozik, bőven elég feladatot jelent számomra.
Megbízóink kéz a kézbe adtak minket, köszönhetően az elkötelezett szakmai minőségnek és a napra pontos teljesítésnek.
Az elmúlt évek építőipari szárnyalása ezen a területen is komoly változásokat hozott. A minőségi kompromisszumokat továbbra sem tudtam és tudom elfogadni, a határidő pedig fiktív fogalommá vált.
Ennek ellenére bízunk abban, hogy Megrendelőink értékelik erőfeszítéseinket és a továbbiakban is számítanak ránk. Szakmai elkötelezettségünk töretlen.

Szóval, nem lehet egyszerre két lovat megülni, legalábbis úgy nem, hogy mindkét lovon stabilan ülj.

2019 év végén, hosszú folyamat eredményeképpen választottunk kereskedelmi vezetőt, sőt mindjárt kettőt is. Néhány hónap alatt kiderült: ez hibás döntés volt.
Szolnoki Tamás kollégám 2020 májusától felelős operatív vezetője a Kendelnek.
A közös munkánk a mai napig nem zökkenőmentes. Azokból az értékekből, alapelvekből nem engedek, amiket képviselek, és mindig is meghatározták a Kendel Építőanyag működését. Látom azt, hogy törekvései kezdenek beérni.
A 2020-as évet tekinthetjük újra mélyrepülésnek, szívesebben mondom azt, hogy új kezdetnek. Annak ellenére, hogy elfoglalhattuk új helyünket, a korábban évtizedekig csapatként működő Kendel szétesett. Azt is látom, hogy ez a folyamat már előbb kezdődött, de ez volt az az év, amikor bekövetkezett.
Tehát az újrakezdés, az új csapat építése nem volt kérdés.
Ez a munka mai is zajlik, a régi munkatársakból csak öten maradtak, az újak beilleszkedése, és így a Kendel ismét csapattá formálódása elsődleges feladatunk.
2021-ben megfordítottuk a rossz irányt és töretlenül, bizalommal haladunk céljaink megvalósítása felé: értékteremtés és biztos megélhetés.

Felmerülhet a kérdés. Mi a Kendel titka?
Az ember! Nem más, mint az ember!

Barátom írt egy visszaemlékezést a Kendel történetről. A Kendel mítoszról írt.
Nemrég olvastam a mítoszok kialakulásáról és működéséről:
A mítoszt a hit tartja fenn, tulajdonképpen egy megfoghatatlan valami, egyfajta fikció. Így működnek társadalmak, szervezetek, közösségek és cégek is.
A mítosz szerint létrejött szervezetek függetlenek a bennük lévő eszközöktől, erőforrásoktól, sőt még az emberektől is. Ezek mind, mind,  kicserélhetők és ha elég sok ember hisz benne, a mítosz fennmarad és működik.

Én hiszem és tudom, hogy a Kendel mítosz az emberektől nem független!
Minden az emberi kapcsolatokon múlik. Minden szereplő, legyen az Vevő, Beszállító, vagy Munkatárs, valójában emberként vesz részt a folyamatban.
Természetesen ettől ennyire színes és sokszor nehéz is, hibákkal teli, de ez az egyetlen működő lehetőségünk.

Mi a Kendel?
Érzés kereskedő, érzés viszonteladó!
Nem túl jól hangzik, de ha igazán belegondolunk: akkor amikor téglát, cserepet, vagy akár egy csavart adunk a Vevőnek, érzéseket adunk át.
Érzéseket azzal, ahogy foglalkozunk velük, és legfőképpen azzal, hogy ezekből az anyagokból otthonok születnek, tehát végsősoron az otthon érzését adjuk át.
Ezért Otthon Álmodó a Kendel Építőanyag!

Igyekezzünk tehát az érzéseinkre hagyatkozni, bízzunk önmagunkban és embertársainkban. Hagyjunk magunknak elég időt, hogy érzéseink tiszták legyenek, és ezek a tiszta érzések teremtsenek egyensúlyt a mindennapokban és egész világunkban.

Köszönöm Minden Embernek az elmúlt 30 év együttérzését, bizalmát és együttműködését!

Isten éltessen Mindenkit!

Köszönöm a figyelmet!


  • A KÉPRE KATTINTVA BETEKINTÉST NYERHET A KENDEL 30. JUBILEUMI RENDEZVÉNYÉNEK HANGULATÁBA.

Vissza a hírekhez