VELUX Living Places: a fenntartható lakhatás dán mintája

2023. 07. 19.


Mindig szívesen olvasunk jövőbemutató megoldásokról, új szemléletmódokról. Nem volt ez másként a VELUX fenntartható lakhatással kapcsolatos újdonságok esetében.

A magas minőség és megbízható szervizháttér miatt mi már a Kendel indulásakor elköteleztük magunkat a VELUX márka mellett. Ez az együttműködés most már 30 éves múltra tekint vissza, ennek egyik szelete, hogy webáruházunkon keresztül a VELUX termékekre az ország bármely pontjáról tudunk megrendelést fogadni. Kendel Építő Központunkban pedig szakértőink bármikor segítenek eligazodni a termékek között, rátalálni a testreszabott megoldásokra.


VELUX Living Places, avagy a fenntartható lakhatás dán mintája

Természetes anyagok, alacsony, nullaközeli szén-dioxid-kibocsátás a teljes életciklus alatt – nagyjából így lehetne összefoglalni azokat a házakat, amiket a VELUX tervez piacra bocsátani. Magyarországról az Index betekintést nyert a vállalat koppenhágai, úgynevezett „mintafalujába”, ahol felvázolták, hogy mitől döglik az innovációs légy.

A VELUX meghívására több országból Koppenhágába érkező újságírókat egy olyan hotelben szállásolták el, ahol a szobák berendezései is fenntartható anyagokból készültek. Az „okoszuhanyzó” tudtukra adta, hogy kisebb vízhőmérséklet, illetve alacsonyabb nyomás mellett mennyi vizet spóroltak meg használat közben.

A VELUX szerint ideje változtatni az épületekkel kapcsolatos eddigi gondolkodásmódon. A vállalat ez irányba tett lépéseit a dán főváros egy elhagyatott, vasút melletti rozsdaövezetben felhúzott bázisán, a VELUX Living Placesben (élhető otthonok) mutatta be többek között az Index számára, információs paneleken, bemutatókon, illetve két készházon keresztül.

Az építőipari fejekben való rendrakás igencsak időszerű, hiszen a szegmens felel a globális szén-dioxid-kibocsátás (37 százalék), valamint energiafelhasználás (34 százalék) több mint egyharmadáért. Ennek ellensúlyozására jött létre a Living Places, ahol azt is elmondták, hogy a környezetvédelmi szempontok alapján fenntartható otthonokat megfizethetővé is kívánják tenni.

A VELUX által megálmodott házak Dánia legalacsonyabb karbonlábnyommal rendelkező otthonai, emellett pedig kiváló beltéri klímával is rendelkeznek. „Ezek a házak kizárólag meglévő technológiák által és anyagokból épültek, ami bizonyíték arra, hogy már most rendelkezésre állnak azok a lehetőségek, amik által mind környezetvédelmi, mint anyagi szempontból fenntartható otthonokat létesíthetünk” – hangzott el.

A szóban forgó házak esetében az első kapavágástól a teljes életcikluson keresztül jelentősen redukálható a szén-dioxid-kibocsátás. Ezen épületeket az ár, a szénlábnyom, illetve az optimális beltéri klíma bűvös háromszögében hívták életre, különösen ügyelve a külső és belső burkolatok fenntarthatóságára. Végeredményben közel harmadannyi CO2-t bocsátanak ki (3,8 kg/m2/év), mint egy hagyományos technológiájú, új építésű családi ház (11,1 kg/m2/év).

A szóban forgó házak esetében az első kapavágástól a teljes életcikluson keresztül jelentősen redukálható a szén-dioxid-kibocsátás. Ezen épületeket az ár, a szénlábnyom, illetve az optimális beltéri klíma bűvös háromszögében hívták életre, különösen ügyelve a külső és belső burkolatok fenntarthatóságára. Végeredményben közel harmadannyi CO2-t bocsátanak ki (3,8 kg/m2/év), mint egy hagyományos technológiájú, új építésű családi ház (11,1 kg/m2/év).

Az épület hatékonyan képes szűrni a kintről beáramló levegőt. Az ablakokon és ajtókon keresztül történő természetes szellőztetés segítségével egész évben, még külső hőmérséklet-csökkenés esetén is biztosított az egészséges beltéri klíma.

A tetőtéri ablakok mechanikus szellőzésérzékelőkkel vannak összekötve. Automatikusan nyílnak-zárnak az ablakok, illetve a redőnyök, ezáltal növelik a belső légáramlást, megakadályozzák a túlmelegedést és a rossz beltéri levegőminőséget, továbbá több természetes fény jut a házba. A tető lejtős szerkezete jobb fényviszonyokat biztosít még az alsóbb szinteken is, ahová alapból kevésbé jut el a természetes napfény.

A ma építészete óriási hatással van az emberek, illetve a minket fenntartó ökoszisztéma jövőjére. A tervezés során ezért kiemelt fontosságot kell fordítani arra, hogy a fenntarthatóság ne csak a kivitelezés, hanem az épület használata során is megvalósuljon. A VELUX ehhez fűződően öt alapelvet dolgozott ki:

  • Egészség
  • Megosztottság
  • Egyszerűség
  • Adaptivitás
  • Méretezhetőség

A tervezés során minden egyes, házba kerülő anyag életciklus-elemzésen (LCA) megy keresztül, amivel mérni tudják egy-egy anyag gyártási fázishoz kapcsolódó széntartalmát, illetve a felhasználás során keletkezett, valamint az életciklus végi hulladékfeldolgozásból származó károsanyag-kibocsátást.

Ehhez külön LCA-kalkulátort készítettek, amely nagyban segíti a megfelelő anyag kiválasztását a tervezési folyamat során, hiszen átfogó képet ad a különböző megoldások környezeti hatásairól. Így végeredményben az épület teljes CO2-kibocsátása szimulálható a kiválasztott anyagok vizsgálatán keresztül.

A VELUX fenntarthatósági törekvései illeszkednek abba az uniós célkitűzésbe, amely arról szól, hogy Európa 2050-re karbonsemleges kontinenssé váljon. A vállalatok számára ehhez külön követelményrendszert hoztak létre, az úgynevezett ESG-t (Environment, Social, Governance, vagyis környezeti, társadalmi, vállalatvezetési felelősségvállalás).

A „zöld pénzügyek” célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg az országok, illetve vállalatok tevékenységét, és ezáltal a rövid távú profitmaximalizáló gondolkodásmódot felváltsa egy újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

Az ESG-szemlélet alapvetően három fő területre koncentrál:

  • a gazdálkodó szervezetek okozta környezeti hatások vizsgálata,
  • társadalmi kérdések kezelése a szervezeten belül és kívül,
  • felső vezetők tevékenysége és az általuk kialakított döntési mechanizmusok.

Ezek a törekvések azonban egyelőre inkább csak kommunikáció szintjén vannak jelen, a legtöbb vállalat csak „zöldre festi” (greenwashing) tevékenységét.

A VELUX teljes mértékben elítéli a zöldre festést – mondta az Index kérdésére Tina Mayn, a vállalat termékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke. A vállalat innovációs, illetve kutatás-fejlesztési (K+F) részlegét irányító vezető a jelenséget ugyan nem cáfolta, de leszögezte: „a dán gyártó cég az elmúlt években nem sajnálta a forrást az innovációra, illetve K+F-re, amit hűen tükröz a Living Places fenntartható koncepciója”. Ennek bizonyítékaként említette, hogy 2022-ben a cégcsoport nyerte el az EY és a Dán Kereskedelmi Kamara Fenntarthatósági Díját klímastratégia kategóriában, „az értékláncon belüli károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentésére fókuszáló erőfeszítéseiért, valamint a teljes múltbeli működéséből származó szén-dioxid-kibocsátás visszamenőleges semlegesítéséért”.

Tina Mayn szerint a Living Placeshez hasonló kezdeményezéseknek a fenntarthatóság és a klímavédelem mellett azért is van relevanciája, mert energiaválságos időszakot élünk, amit az orosz–ukrán háború tovább erősített. A fenntartható lakhatás így nemcsak környezetvédelmi szempontból elemi érdek, de hosszú távon pénztárcakímélő megoldást is jelenthet a rezsikiadások csökkentésén keresztül.

  • KATTINTS A KÉPRE ÉS MERÍTS INSPIRÁCIÓT A VELUX MEGOLDÁSOKBÓL!

Forrás: Kaszás Gábor "A dánoknál lehet a fenntartható lakhatás Kába köve" cikke az index.hu-n

Vissza a hírekhez

A TOVÁBBIAKBAN KÉRJÜK, FORDULJANAK BIZALOMMAL KOLLÉGÁINKHOZ A KÖVETKEZŐ ELÉRHETŐSÉGEIKEN:

Szolnoki Tamás Kereskedelmi vezető

E-mail:
Mobil: +36-30/486-5815
Telefon: +36-22/200-360 / 303-as mellék

Berényi Gabriella Kiemelt építőanyag szakértő

E-mail:
Mobil: +36-30/719-5929
Telefon: +36-22/200-360 / 312-es mellék

Kecskés Péter Kiemelt építőanyag szakértő, telephelyvezető

E-mail:
Mobil: +36-30/939-0599
Telefon: +36-22/200-360 / 312-es mellék