Mycelium

2022. 01. 18.A Kendel Építőanyag Kereskedés nem csak a mának él. Igyekszünk nyitott szemmel járni a világban, mert a ma jóslata a jövő jelene.

A 21. századnak radikális paradigmaváltással kell szembenéznie az élőhelyünk építéséhez szükséges anyagok előállításában. Míg az első ipari forradalom a megújuló (agrár) anyagi forrásokról a nem regeneratív anyagi forrásokra (bányákra) való átállást eredményezett, korunkban ennek a fordítottja is megtörténhet. Eltolódás várható, melyben a jövőbeli építőipari erőforrások megműveléssel, tenyésztéssel, termesztéssel jönnek létre. Ez a biológiai termelési módszerek és célok átirányításával valósulhat meg.

A bio-mechanizált vagy bioipari termelés új megértésére van szükség. A biológusoknak, biomérnököknek, ökológusoknak, vegyészeknek és anyagtudósoknak együtt kell működniük építészekkel és építőmérnökökkel, hogy szélesebb körben megértsék, hogyan kell megközelíteni a jövőbeli építőanyagaink termesztésének összetett feladatát. Ez a multidiszciplináris munka közgazdászokkal kiegészítve képes létrehozni, finomra csiszolni az alternatív városi modellekről alkotott elképzelésünket, amelyben a termelés a jövő városi társadalmának szerves részét képezi majd és új típusú tereket és infrastruktúrákat igényel.

Az építőanyagok iparosodásával kapcsolatban nyilvánvaló, hogy az „iparosodás” kifejezés a történelem különböző időszakait írja le. Az első ipari forradalom (18. és 19. század) a termelés gépesítésére szolgáló gőzgép feltalálásán alapult. A második ipari forradalom (a 19. század vége és a 20. század eleje) az elektromos motorok felhasználását jelentette a tömeggyártás elindítására. A harmadik ipari forradalom (XX. század közepe) a digitális információtechnológiát használta a termelés automatizálására.

Egy negyedik ipari forradalom várhat ránk, amely újra bevezeti a biológiai szempontokat egy egyébként gépesített, iparosodott világba. Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója és ügyvezető elnöke szerint ezt „a technológiák olyan fúziója jellemezné, amely elmossa a határokat a fizikai, a digitális és a biológiai szféra között.

A képeken micélium kompozit anyagból készült építőanyag látható. A MycoTree a Szöuli Építészeti és Urbanisztikai Biennálén 2017-ben a micéliumkötésű épületelemek első szerkezeti alkalmazása volt.

A cikk eredetije a Holcim Foundatin oldalán található:
https://www.holcimfoundation.org/media/news/forum/cultivated-building-materials-the-fourth-industrial-revolution

Áldott IstvánVissza a hírekhez